PASS OPP FOR SVINDELFORSØK!

Vi opplever en økende grad av svindelforsøk mot våre kunder. Her gir vi deg noen enkle tips for å unngå svindel.

GODE TIPS FOR Å UNNGÅ Å BLI LURT

Bruk sunn fornuft. 

De fleste svindelforsøk kan stoppes ved å følge denne hovedregelen. Et tilbud som virker for godt til å være sant, er gjerne det. 
Du har nok ikke vunnet en Iphone 14 Pro som mange av våre kunder mottar en melding om på e-post i disse dager. Svindlerne vil også lokke med flotte premier og gaver for å lokke deg til å delta i falske konkurranser eller spørreundersøkelser. Ofte fremstår kjente logoer og bedrifter som avsendere for å få deg til å logge deg inn på vedlagte lenker.
Ikke trykk på vedlagte lenker, men slett e-posten eller sms’en så snart som mulig.

Se opp for falske lenker.

Vær skeptisk til lenker i e-post eller på sms, selv fra tilsynelatende trygge avsendere. 
For eksempel vil aldri bank legge til en lenke i en epost uten å avtale dette med deg på forhånd. Vi ser at mange av våre kunder i disse dager mottar en sms fra Kredinor om å betale inn ett mindre beløp, eller fra Posten eller Bring der de må betale frakt på en pakke. Hvis du logger deg inn på vedlagt link blir du svindlet for ett større beløp.
Hvis du er usikker, ring avsender for å få bekreftet at dette er korrekt. Men husk å sjekke at du ringer korrekt telefonnummer til bedriften og ikke eventuelle oppgitte telefonnummer i e-posten eller i sms’en.

Vær skeptisk til telefonoppringninger og ukjente telefonnummer!

Kriminelle sender ikke bare meldinger og e-post, de ringer deg også. Noen vil ha deg til å oppgi kort- eller kontoopplysninger sammen med kode fra BankID brikke. Andre gir deg et lite ring i håp om at du ringer tilbake til en skyhøy pris. Vær ekstra skeptisk til utenlandske numre, og husk at svindlerne er kreative: 

Vi har opplevd at våre kunder blir oppringt fra din «bank» der innringers telefonnummer stemmer overens med bankens hovednummer. Dessverre er dette lett å forfalske. Men husk at banken aldri vil ringe deg og be deg om å oppgi sensitiv informasjon. Dvs personnummer, kortnummer eller kode fra BankID brikken. Vi opplever fortsatt at noen som utgir seg for å jobbe for Microsoft skal «hjelpe» deg med å rense pc’en for å unngå svindel. Legg på røret hvis du mottar telefon fra noen som ønsker å «hjelpe» deg med pc’en. Vi har også opplevd at noen oppgir at de ringer fra politiet eller andre kjente offentlige organer.

Falsk kjærlighet

Hvert år blir mange nordmenn offer for såkalt «kjærlighetssvindel», og som oftest starter det på nett. Svindleren vil sjarmere deg, gjerne i lang tid, før personen trenger penger til et eller annet. Husk bare: Aldri overfør penger eller gi tilgang til dine kontoer.

Skyhøy avkastning

Det finnes falske investeringsselskaper som gjerne vil ha du skal investere i ting som kryptovaluta og binære opsjoner, men i realiteten går pengene rett i lomma på svindlerne. Noen av disse har utviklet apper som lar deg følge utviklingen, men dette er bare for å få deg til å investere mer. Den dagen du vil realisere gevinsten, får du plutselig ikke tak i megleren.

 

HAR DU VÆRT UTSATT FOR SVINDEL ELLER HAR MISTANKE OM DETTE?

Om uhellet skulle være ute, gjør dette:

  • Kontakt banken så fort som mulig. - Jo raskere vi får vite om svindelen, jo større sjans er det for å hindre at den blir gjennomført.
  • Du kan ringe banken på tlf. 35060900 døgnet rundt for å sperre bankkort eller BankID.
  • Ring også banken om du er i tvil, så vi sammen kan vurdere om dette er svindel eller ikke.
  • Du kan også sperre kortet ditt selv, via din mobilbank eller nettbank.

 

HUSK Å ALDRI OPPGI PERSONNUMMER, KORTNUMMER, 
KODER FRA DIN BANKID BRIKKE ELLER ANDRE VIKTIGE PASSORD. 
HVIS DU ETTERLEVER DETTE SÅ REDUSERER DU MULIGHETEN FOR Å BLI LURT BETYDELIG.

 

Ønsker du å reklamere på en korttransaksjon?

For å reklamere på en transaksjon må du gjøre det i vår reklamasjonsløsning på nett. Du må ha BankID for å sende inn reklamasjon. 

Gå til reklamasjon

Lær deg selvforsvar mot svindel

Kampanjen «NO WAY – Du lurer ikke meg» er en felles informasjonskampanje for norske banker som et av flere tiltak for å forebygge, avdekke og følge opp svindel. Målet med kampanjen er å lære kundene selvforsvar mot svindel, ved å identifisere og unngå svindelforsøk.

Vær enda tryggere med BankID-app

For en enda tryggere hverdag anbefaler vi at du tar i bruk BankID app. Med appen har du tilgang til BankID både via brikke og mobil.  

  • Bruker du BankID på mobil? Tjenesten fases ut i løpet av 2023, så aktiver BankID-app på din telefon i dag.