Depositumskonto
Skal du leie eller leie ut en bolig? Da anbefaler vi at utleier og leietaker oppretter en depositumskonto sammen.
Etter inngåelse av skriftlig leiekontrakt, er det vanlig at leietaker og utleier i fellesskap oppretter en depositumskonto. Depositumsbeløpet er utleiers sikkerhet for eventuelle skader eller skyldig husleie i leieperioden. Kontoen opprettes i leietakers navn, men disponeres av leietaker og utleier i fellesskap.
Depositumet settes inn på en depositumskonto, som er en sperret konto i leietakerens navn. Og når leieforholdet er over, avsluttes depositumskontoen, og rentene tilfaller leietaker. Rentene blir aldri en del av selve depositumet. Det er utleier som skal bære kostnaden for depositumskontoen.
Når oppretter man depositumskonto?
Når leiekontrakten er signert, opprettes depositumskonto. Denne skal stå i leietakers navn, men utleier kan bestemme i hvilken bank kontoen skal opprettes. Begge parter har innsynsrett på kontoen, men depositumet er sperret i leieperioden.
Hva er reglene for depositum?
Størrelsen på depositumet skal også avtales mellom partene, men loven sier at beløpet ikke kan være høyere enn seks måneders husleie. Med husleie i denne sammenheng regnes kun den "rene" husleien, så betaling av andre utgifter, som for eksempel strøm, skal ikke regnes med.
Hvorfor er depositum viktig?
Depositum er en sikkerhet for utleier. Det gjør at han kan leie ut en bolig uten å ta for stor risiko i tilfelle leien ikke skulle bli betalt eller noe blir ødelagt. Men det er også viktig for leietakeren at det er opprettet en depositumskonto på riktig måte.
Fremgangsmåten for å kreve depositumet utbetalt
Når leieforholdet er avsluttet, kan du som leietaker ta direkte kontakt med banken og be om at beløpet utbetales. Banken skal da, uten ugrunnet opphold, sende skriftlig varsel til utleier om at beløpet vil bli utbetalt til deg innen fem uker.
Vi har en egen forsikringspakke for deg som er UNG
Se hvilke forsikringer vi anbefaler til deg